/ БГНЕС
В планината през лятото? Ето няколко съвета от спасител
98237
В планината през лятото? Ето няколко съвета от спасител
  • В планината през лятото? Ето няколко съвета от спасител
Хората, които излизат в планините, да следят внимателно синоптичната прогноза, защото там времето е динамично и бързо се променя. Туристите трябва да бъдат добре екипирани, с подходящи обувки, да носят достатъчно храна и вода със себе си. Ако се зададе гръмотевична буря, да започнат да слизат надолу, да стоят далеч от водоеми и да махнат металните предмети от себе си. Това съветва Запрян Хорозов от Планинската спасителна служба. През уикенда се наложи екипи на ПСС да помагат на три туристки.
 
Неподготвени туристки вдигнаха на крак полиция и спасители

"Важно е човек, отивайки в планината, да е здрав", категоричен е Хорозов. По думите му, ако хората отиват групово, е добре да има лидер. Маршрутът, който са избрали за преход, трябва да бъде проучен предварително с резервните варианти, съветва служителят от ПСС.

планина Рила
БГНЕС

Хората трябва да са добре екипирани за сезона. През лятото те трябва да са с подходящи високи обувки, които да държат глезените стегнати, да са облечени с широки светли дрехи. Трябва да имат шапка, слънчеви очила, да са си сложили слънцезащитен крем, допълва спасителят. Отивайки в планината, туристите трябва да носят достатъчно храна и вода със себе си, а телефоните им да са заредени.
 
"Хубаво е да имат планинска застраховка", каза още спасителят. По думите му също така е препоръчително те да знаят кога ще се върнат. "Ако случайно по някакви причини изменят маршрута, да намерят начин да уведомят своите близки, че ще закъснеят, тъй като в планината ненавсякъде има покритие", каза още Хорозов.