В парламента се скараха за предизборната агитация
В парламента се скараха за предизборната агитация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В парламента се скараха за предизборната агитация
45439
В парламента се скараха за предизборната агитация
  • В парламента се скараха за предизборната агитация

ГЕРБ са раздавали на първокласници в Перник ключодържатели със светлоотразителни червени мечета, върху които било изписано името на кандидата им за кмет на града. Това обяви в парламента Мая Манолова от БСП при обсъждането на поправки в изборния кодекс, внесени от левицата. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Перник Ирена Соколова отхвърли обвиненията на левицата, че е раздавала предизборно светлоотразителните мечета.

От едната страна на подаръка, по думите на Манолова, пишело "Ирена Соколова - народен представител", а от другата "Животът ти е ценен". "Уважавам Ирена Соколова, но не знам защо реши да впрегне регионалния инспекторат по образованието, за да раздаде на първокласниците такива ключодържатели и то не за първия учебен ден, а седмица по-късно, когато вече беше регистрирана като кандидат за кмет", коментира Мая Манолова.

Юлиана Колева от мнозинството призова Манолова да говори по същество по законодателството, а не да занимава залата с предизборна агитация.

Председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова от ГЕРБ видя в поведението на БСП притеснение от загуба на изборите: "Не трябва тази трибуна да размахваме мечета, листчета. Имам чувството, че проблемът в тази партия е притеснение, че ще изгубят изборите. Площадите на мероприятията на ГЕРБ са пълни с хора, а на вашите - хората ги няма. Няма слабости в изборния закон, няма опит за манипулация нито от ГЕРБ, нито от независимите органи, каквито са Централната избирателна комисия, Общинските избирателни комисии".

От своя страна кандидатът на ГЕРБ за кмет на Перник Ирена Соколова отхвърли обвиненията на левицата, че е раздавала предизборно светлоотразителни червени мечета на първокласниците от града, на гърба на които е било написано името й. Пред журналисти в парламента тя заяви, че всяка година подарява по нещо на децата от областта в качеството си на народен представител.

На въпроса защо е използван регионалният инспекторат по образованието за раздаването на мечетата, Соколова отговори: „Това е моята кауза към децата на Перник, откакто съм станала народен представител. Всяка година, без изключение в началото и в края на учебната година аз поздравявам децата и задължително им подарявам нещо - книги, тефтери, като винаги се допитвам до учителите какво е най-доброто за тях. Тази година избрах светлоотразителите. Това са големи мечета, които се слагат на раниците, за да могат да предпазват децата. Те са големи, червени на цвят и на тях пише „Ирена Соколова - народен представител". Не пише ГЕРБ. Раздавах ги на няколко пешеходни пътеки още много преди да започне кампанията. Инспекторатът е мястото, което има достъп до учителите, за да си ги вземат. Аз не използвам инспектората. И те са за цялата област, не е за едно училище, за училищата на Перник, това е за цялата област".

Попитана защо е записала името си, Соколова отговори: „Защото аз съм народен представител и не се срамувам от името си. Моето име е емблематично с това, че аз съм психотерапевт, който се грижи за болни деца".

Мая Манолова обяви, че от началото на годината до юни драстично е нараснал броят на изборните туристи, хората, сменили адреса си за гласуване. По думите й те са повече от 150 000 души. Искра Фидосова обаче цитира справка от служба ГРАО, според която постоянния си адрес за това време са сменили около 6500 души, а близо 13 400 са променили само настоящия си адрес.