В парламента обсъждат следенето на трафични данни
В парламента обсъждат следенето на трафични данни / снимка: Sofia Photo Agency
Доставчиците на интернет, мобилните оператори и МВР ще общуват с интерфейс?
24572
Доставчиците на интернет, мобилните оператори и МВР ще общуват с интерфейс?
  • Доставчиците на интернет, мобилните оператори и МВР ще общуват с интерфейс?

МВР да има пряк и постоянен достъп до трафичните данни чрез връзка с доставчиците на интернет и мобилните оператори. Това предвиждат промените в Закона за електронните съобщения, които парламентът обсъжда на първо четене. Достъпът обаче не предвижда да се знае какво се говори, а къде и с кого.

Най-спорният момент е въвеждането на т.нар. интерфейс. Става въпрос за изграждане на постоянна компютърна връзка между доставчиците на интернет, мобилните оператори и МВР. Това означава, че служителите на Дирекция "Оперативно-технически операции" във вътрешното министерство ще имат постоянна връзка в реално време с трафичните данни. Срещу измененията, още преди да стигнат до пленарната зала, се обявиха от Синята коалиция, левицата и РЗС.

Според лидера на СДС Мартин Димитров има огромна възможност за злоупотреби. Димитров попита как министърът ще може да гарантира за лоялността на цялата система.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов попита Мартин Димитров дали е наясно какво е съдържанието на разпечатките от мобилните оператори. Цветанов поясни, че това не е намеса в личната кореспонденция, защото в тях няма съдържанието на разговорите. "Вие знаете ли, г-н Димитров, че всеки шеф на фирма има правото да получава ежемесечно разпечатки на мобилните кореспонденции на служителите му. Това нарушаване на личната кореспонденция ли е? вие се съмнявате в правоохранителната система, в която се работи по документирането и предотвратяването на даден вид престъпления. Интерфейсът, който ще бъде използван като в Италия и Испания, е начин да скъсим сроковете, за да можем да се възползваме от това, което имаме като искане от мобилните оператори", завърши Цветанов.

По думите на лидер на РЗС Яне Янев, чрез този законопроект се дава знак, че полицейщината ще бъде над всичко: Чрез този законопроект се цели пълен достъп на МВР, ДАНС, НРС, Военната полиция до личната свобода и неприкосновеност на гражданите.