В операта в Стара Загора скочиха срещу избора на директор
В операта в Стара Загора скочиха срещу избора на директор / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора
В операта в Стара Загора скочиха срещу избора на директор
65718
В операта в Стара Загора скочиха срещу избора на директор
  • В операта в Стара Загора скочиха срещу избора на директор

Служителите в Държавна опера Стара Загора запазват настоящия си протест мирен. Те недоволстват срещу проведения конкурс за избор на директор, който по думите им е непрозрачен и незаконен. Прави ли са или не, трябва да отсъди ВАС, където вече е подадена жалба. От вчера тече 14-дневният срок, в който новият директор Петко Бонев трябва да заеме поста си. „Стачката е крайна мярка, но ще има голяма съпротива от наша страна”, категорични са двата синдиката в културната институция.

След изказване тази сутрин на министъра на културата Петър Стоянович в телевизионно предаване досегашният директор на операта Красимир Къшев коментира, че има сериозни забележки относно някои твърдения. Първото е оценката на министъра, че конкурсът е протекъл „без никакви законови забележки”.

„Над всичко и над закона е истината. Ако Вие искахте да кажете истината на милионите български граждани, трябваше да кажете, че дали конкурсът е проведен със законови забележки, предстои да се установи. Заявихте, че конкурсът е проведен пред двойно по-голяма комисия и заради нейната прозрачност и обективност сте подписали заповед за 14-души. Не познавам справедливостта на какъвто и да е конкурс, при който комисията е от четен брой. Може да се стигне до паритет 7 на 7 и въобще не искам да го обяснявам от тук нататък. До колкото знам, бройката винаги е нечетна”, поясни Къшев.

Що се отнася до твърдението на министър Стоянович, че  предишният директор не изпълнява условията за заемане на тази длъжност, Къшев отвърна така: „Аз Ви предизвиквам официално да заявите точно и ясно кои условия по правилата на конкурса не изпълнявам”.

Новият директор Петко Бонев обясни за Дарик, че ще се придържа към законовите разпоредби и след като приключат процедурите по документацията ще се яви на работното си място.