В ОИК-Разград получиха анонимка за отстраняване на селски кмет
В ОИК-Разград получиха анонимка за отстраняване на селски кмет / netinfo

Анонимен сигнал бе получен в Общинската избирателна комисия в Разград срещу Христо Карастоянов, кмета на село Топчии. Според сигнала той е фалшифицирал документ, заради което има присъда "пробация". Описва се как Карастоянов е съставил удостоверение за наследство, което послужило на бизнесмен от съседно село да получи, без да има право на това, движимо имущество на стойност близо 54 000 лв.

„Не може да се произнасяме по анонимен сигнал, най-малко защото няма на кого да изпратим отговора си”, обясни председателят на ОИК-Разград Филип Стоянов.

Междувременно комисията се събра на извънредно заседание, за да се произнесе по друг сигнал, касаещ същия кмет и същата присъда. Сигналът беше внесен от председателя на Центъра на неправителствените организации Георги Милков. Гражданският лидер настояваше пълномощията на Карастоянов да бъдат прекратени предсрочно. ОИК постанови, че искането е неоснователно, защото според закона кмет се отстранява при произнасяне на присъда "лишаване от свобода".

Членовете на комисията не приеха и аргументите на Милков за отстраняване на общинския кмет Денчо Бояджиев. От местната адвокатска колегия потвърдиха, че той плаща месечните си вноски в съсловната организация, но се е възползвал от Закона за адвокатурата, който предвижда временно преустановяване на практиката, а заявление за това е подал още в началото на първия си мандат. Решенията на ОИК-Разград подлежат на обжалване в тридневен срок пред Централната избирателна комисия за местни избори.