В Охрид почетоха паметта на удавилите се преди година българи
В Охрид почетоха паметта на удавилите се преди година българи / БГНЕС
В Охрид почетоха паметта на удавилите се преди година българи
32740
В Охрид почетоха паметта на удавилите се преди година българи
  • В Охрид почетоха паметта на удавилите се преди година българи

Свещи в памет на удавилите се в Охридското езеро българи запалиха техни близки и оцелели при инцидента, които са в Охрид. На брега на плажа в къмпинга Елешец всички си спомниха за трагедията преди година, когато при потъването на кораба „Илинден" се удавиха 15 наши сънародници.

Преживелите потъването на туристическото корабче и част от роднините на удавилите се хвърлиха цветя в Охридското езеро в памет на загиналите.

Спасените си разказваха едни на други и на дошлите за първи път как са оживели. Част от хората, оказали помощ на сънародниците ни, също дойдоха да се видят с тях. Оцелелите българи ги поканиха отново да им гостуват. Опечалените и оцелелите отидоха и до манастира „Свети Наум", където не успяха да стигнат преди година, защото корабът „Илинден" потъна на път за светинята.

Късно вечерта 50-ината българи се прибират в Антон и Пирдоп.

Корабът „Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември миналата година. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. Корабът пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра.