В няколко града у нас отново протестираха срещу АСТА
В няколко града у нас отново протестираха срещу АСТА / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

В над 150 града в Европа, включително и София, бяха организирани мащабни протести срещу споразумението AСTA. В социалната мрежа близо 2500 души заявиха участието си само в София. Сред градовете, които се включиха в протестите у нас, са Добрич, Благоевград, Сандански и Видин.

Около 200 души протестираха в София срещу международното търговско споразумение ACTA. Шествието започна от Паметника на съветската армия, мина през Народното събрание и завърши на храм-паметник „Александър Невски". Протестиращите обясниха, че по-скоро не вярват на думите на управляващите, че АСТА няма да се ратифицира, затова и ще продължат с митингите.

С викове „Не на АСТА" негодуващите започнаха своето шествие. Протестът беше мирен и добре организиран и премина без инциденти. Организаторите внесоха протестна нота в представителството на Европейската комисия у нас с апел спорното споразумение за ограничаване на правата на потребителите в интернет да бъде отхвърлено: „Това е пълна тъпотия и сме дошли да подкрепим хората. Ограничават ни до такава степен, че..." Протестиращите изразиха съмнения в думите на управляващите, че АСТА няма да бъде ратифицирана: „Правителството може да е обещало, но не винаги нещата зависят само от него. Обещано е, но подписът все още не е дръпнат. Не вярваме на правителството, иначе за какво сме тук?!"

Ако споразумението бъде прието, според протестиращите „ще се наложи контрол и върху единствената свободна медия в момента". По думите им в затвора ще бъдат вкарани „две-три момчета, и пак ще има пиратство, и нищо няма да се промени. Искат всички да сме в страх". Шествието приключи с концерт на специално изградена сцена пред храм-паметник „Александър Невски".

В няколко града у нас отново протестираха срещу АСТА
netinfo

В няколко града у нас отново протестираха срещу АСТА
netinfo

„АСТА е в пълен разрез с човешките ценности и иска да ни превърне в несвободни хора. Споразумението служи на корпорациите и манипулаторите и е удар срещу гражданското общество. Ние искаме Интернет да остане свободна зона, пространство, в което можем да споделяме информация, да я разпространяваме и да се борим за истината”, обявиха протестиращите в Добрич.

Само 20 души се включиха във втория световен протест срещу АСТА в Благоевград. „Явно е въпрос на някаква апатия в хората или всички са решили, че въпросът е решен. Бяхме длъжни да се присъединим, тъй като това е граждански протест и не надявах да подкрепим това, което се случва в европейските градове”, споделиха участници.

Хиляди българи от цялата страна се включиха в първия национален протест срещу ратифицирането на споразумението за борба с фалшифицирането АСТА, който се проведе на 11 февруари. В София на протестна демонстрация излязоха над 3000 души, във Варна протестиращите бяха около 500, много хора изразиха позицията си и в Пловдив, Бургас, Русе, Велико Търново и Габрово. Протестиращите се обявиха против ратификацията на споразумението от страна на българския парламент и предупредиха за нови протести, ако гласът им не бъде чут.