В Кърджалийско най-засегнати от бурите
В Кърджалийско най-засегнати от бурите / Снимка: Sofia Photo Agency

Ураганна буря със скорост на вятъра 120 км/ч вилня в събота вечерта в Кърджали, съобщиха от "Гражданска защита". Само за 20 минути след 20 ч над града са се изсипали 30 литра на квадратен метър, а за последните 12 часа валежите, придружени от градушка, са стигнали до 68,4 литра на квадратен метър.

В областния град от валежите е била залята бензиностанция на булевард "Беломорски". Там повече от 10 часа спасителни екипи са отводнявали с три помпи засегнатия район.

В Кърджали е регистрирано и най-голямото количество валежи за изминалото денонощие - 38 литра на квадратен метър, съобщиха от Националния институт по хидрология и метрология при Българската академия на науките.

30 литра на квадратен метър дъжд е паднал на територията на община Сливен през последното денонощие, съобщи за Дарик Снежана Кънева, секретар на Постоянната комисия по бедствия и аварии в общинска администрация. Няма селища в Сливенско, които да са без ток или вода.

През изминалото денонощие са паднали 26 литра на квадратен метър над Карнобат, 23 - над Бургас, 19 - над Разград, 17 - над Добрич, 16 - над Пазарджик. В останалите райони на страната количеството на валежите е било до 15 литра на квадратен метър, а в района на София - 8 литра на квадратен метър.

От петък вечерта досега е значително сумарното количество валеж и над района на Разград - 45 литра на квадратен метър, района на Пловдив и Хасково - 33, между 20 и 25 литра на квадратен метър са паднали в районите на Ловеч, Кнежа, Белене, Русе, Свищов, Варна, Чирпан и Добрич.

По данни на хидрометеорологичната обсерватория във Велико Търново общото количество на падналите през изминалото денонощие валежи е 19,4 литра на квадратен метър.

Екипи на "Гражданска защита" отстраняват щетите вследствие на бурите, придружени с ураганен вятър, които се извиха в късния следобед в събота. Щетите са най-големи в Южна България.

Частично или напълно са разрушени покриви на десетки къщи в Доспат и селата около града, както и в Борино, област Смолян.

Ситуацията в област Стара Загора е нормална след падналия пороен дъжд. Няма сигнали за прекъснато електроснабдяване в региона, съобщи за Дарик дежурният в „Гражданска защита”. Най-засегнати от дъждовете са Гурково и Казанлък, където падна градушка. В Казанлък има счупени прозорци и повредени леки автомобили. Нанесени са щети и на селскостопанската продукция. В Стара Загора е било затруднено движението на автомобилите на две места заради образували се насипи.