В Казанлък откриха музея на розата
В Казанлък откриха музея на розата / Областна администрация - Стара Загора
В Казанлък откриха първия в света музей на розата
87462
В Казанлък откриха първия в света музей на розата
  • В Казанлък откриха първия в света музей на розата

Новият Музей на розата, който е единствен по рода си в света, отвори врати в Казанлък. Лентата прерязаха заедно премиерът Бойко Борисов и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Политика на правителството е да оказва активно съдействие навсякъде, където има нужда да бъде направено нещо ново, каза министър-председателят.

„Розата е символ и на нашите опоненти, чудя се защо толкова години те не са се сетили и не са направили всичко възможно, за да направят музей на този символ", допълни той. Те са добре дошли в музея, защото той е на всички, заяви Борисов.

Световен първенец сме в производството на розово масло

Музеят е направен само за година. Проектът е дарение от казанлъшкия архитект Ивелин Недялков. За строителството правителството е осигурило един милион лева, посочи Галина Стоянова и благодари на премиера, че е изпълнил обещанието си, дадено пред казанлъчани.

Над 1000 са експонатите в уникалната експозиция, която разказва за поминъкът в долината, който вече е над три века.

Най-старият експонат е от розоварната на фамилия Шишкови, едни от първите най-известни производители и търговци на розово масло.

За спомен от Музея на розата и Празника на розата премиерът Бойко Борисов получи като подарък книгата "Долината на розите и тракийските владетели" от един от авторите и Косьо Зарев.

Източник: БТА, Фокус