В Казанлък не се състоя форум на розопроизводители
В Казанлък не се състоя форум на розопроизводители / netinfo

Розопроизводители и представители на земеделски кооперации от Казанлък и района, общински съветници от Казанлък и депутатът от СДС Ваньо Шарков напразно чакаха близо 30 минути пред заключените врати на зала”Инфра” в Казанлък.

Там трябваше да се проведе протест на розопроизводителите от района и кръгла маса по проблемите на розопроизводството, обявена предварително и включена в програмата на Празника на розата в Казанлък. Форумът е традиционен и се провежда за 6-ти път. Негови организатори са Националната асоциация по парфюмерия, козметика и етерични масла, община Казанлък и фондация “Българска роза”.

Според Васил Белев, представител на фондацията, моментът не бил подходящ за провеждането на форума, тъй като кампанията по прибирането на розовия цвят била в разгара си и на производителите не им било до празници.

Отложеният сега форум щял да се проведе през септември с участието на министър Емилия Масларова, уточни Белев.

Ниските изкупни цени, дефицитът на розоберачи, липсата на регламентирани отношения между розопроизводители, прекупвачи и розопреработватели, както и практическата липса на държавна политика за този отрасъл са сериозните проблеми, които сриват розопроизводството, оплакаха се пред Дарик участници в несъстоялата се среща.

Между 40 и 50 стотинки получават розоберачите от Казанлъшкото поле за килограм набран розов цвят. От 1,30 до 1,50 лева за килограм предаден розов цвят плащат от своя страна розоварните в района.

4 хиляди са декарите, засети с розови насаждения само в района на Казанлък. За да се прибере навреме и качествено реколтата от тях, всекидневно са нужни 7 хиляди розоберачи, каза пред Дарик Дочка Богданова, заместник-председател на Постоянната комисия по земеделие в общинския съвет на Казанлък.