В Елхово се страхуват от шап
В Елхово се страхуват от шап / netinfo

Извънредни мерки за шапа вземат в Елхово. На спешно заседание на общинската епизоотична комисия е обсъдена ситуацията в съседна Турция, където са открити огнища на болестта шап по чифтокопитните животни и на гръцкия остров Лесбос, където е открито огнище на шарка по овцете.

Близостта на двете огнища до българската граница налага районните ветеринарно-медицински служби в Ямбол, Бургас, Хасково и Кърджали да бъдат приведени в състояние на повишена епизоотична готовност, съобщават от общинската пресслужба в Елхово. На заседанието на епизоотичната комисия, на което са присъствали кметове на села, намиращи се в близост до границата, са набелязани конкретни мерки за недопускане разпространението на шапа на територията на България.

Кметовете по населени места трябва да извършат актуализация на списъците на животните. Да се извършват ежедневни клинични прегледи на животните в 10- километровата зона до границата с Турция, райониране на пашата и водопоя, като се забрани пашата на двукопитни животни на разстояние не по-малко от 500 м от държавната граница, предвиждат още предпазните мерки. В община Елхово се забранява пазара на двукопитни животни.

Собствениците на животновъдни обекти трябва да въведат мерки за безопасност на фермите. На ГКПП Лесово е завишена концентрацията на дезинфекционния разтвор. Районното полицейско управление и Регионална гранична служба в Елхово трябва да завишат проверките в района на границата за движението на животни. Служителите от Държавно лесничейство и ловните дружинки ще следят също за свободно преминаващи кучета и сърни от съседната територия.