/ Община Дряново
С поход по пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро и тържествен митинг-заря в събота на Дряновския манастир отбелязват 145-годишнината от Априлската епопея. Това съобщиха от общинската администрация.

Походът ще бъде официално открит в Бяла черква, като по пътя ще бъдат посетени паметниците в Михалци, Мусина и Ново село, след което започва тричасов пешеходен преход от село Пейна до Дряновския манастир.

След присъединяването към тържеството на участниците в 68-мия традиционен поход, в 18.00 часа започва исторически спектакъл - възстановка на битката при Дряновския манастир, представена от членове на дружеството "Традиция". Час по-късно в манастирския храм "Свети Архангел Михаил" ще бъде отслужена велика вечерня с панихида за загиналите въстаници.

Паметта на жертвите, паднали в епичните боеве по време на Априлската епопея, в Дряновския манастир ще бъде почетена с възпоменателно поклонение и поднасяне на венци пред паметника костница. В музикално-танцовата композиция ще участват формацията за автентичен фолклор "Дряновица" при читалището "Дряновска пробуда-2008", представителният детско-юношески танцов състав "Балканджийче" - при читалището "Развитие-1869", и възпитаници на класа по народно пеене към сдружение "Анна фолкарт".

Тържественият митинг-заря започва в 20.30 часа.
БТА