В дясното пространство има политически аутизъм
В дясното пространство има политически аутизъм / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Голям проблем в България е невъзможността да се води дискусия за сериозните проблеми, има политически аутизъм в дясното пространство. Всеки се смята за прав, и затова се оформят отборите на един или друг лидер. На практика това, за което трябва да се води дискусия е политическия път на Реформаторския блок. Това каза пред Нова телевизия Надежда Нейнски от "Синьо единство".

„Политическият път на една или друга формация е това, за което трябва да се води дискусия. Трябва да покажеш първо пред себе си способността да се реформираш. За съжаление има такъв проблем - аутизъм в дясното - това са интелигентни хора, които са затворени в себе си. Невъзможно е да се комуникира”, допълни Нейнски.

„Власт не остана, не виждам за какво воюваме в момента, по-скоро темата е перспективата. За да можеш да продължиш напред, трябва да направиш сериозен прочит на пътя, който те е довел. Част от невъзможността да се направи този прочит, се отразява върху ситуацията в момента. „Синьо единство” има младо ръководство и това, което наблюдаваме през последните месеци е различно отношение към истината на хора от едно и също поколение. Например, една от най-щекотливите теми - дебатът по отношение на наследството на традиционната десница, което се фокусира в затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Бяхме упрекнати, че сме предопределили затварянето им. Това, срещу което се противопоставяме, е опитът за подмяна на това, което направи традиционната десница в България, заяви още тя.

Тя подчерта, че не се срамува, готова била винаги да отговаря за нейното правителство. Правителството 1997-2001 г. и преди това правителството бяха реформаторски правителства, които направиха много сериозни неща в България. Реформаторския блок трябва да има силата и доблестта да признае успехите, които сме имали, а не да ги подмени. За да има сили Реформаторския блок, той трябва да стъпи върху всичко добро, което е направила десницата. Защо се отложи дебатът за дясното в България. Такъв дебат е нормално да се проведе, особено след серия неуспешни избори, увери Нейнски.

Тя уточни, че младите лидери на десните партии в Реформаторския блок имат някаква срамежливост по отношение на наследството на предишната десница. „Не можеш да кажеш аз не съм експерт. Обаче ти си лидер на една формация, вземайки една формация, вземаш цялото й наследство. Ти си длъжен да защитиш това наследство. Ако ние не защитим наследството, Движение „България на гражданите” ли да го защитят? Говорим за политически линии. Виждам, че една от критиките спрямо мен е, че казах, че в Реформаторския блок има две тенденции - да, има, но въпросът е тези две тенденции какъв прочит правят и върху какво наследство се стъпва. Не съм изненадана, че Движение „България на гражданите” има критика спрямо моето управление, но съм изненадана от Радан Кънев, че реално е готов да участва в тази подмяна, за мен това е необяснимо, обобщава БГНЕС.

Как можеш да кажеш, че имаш несъгласие, при положение, че преговорите не са приключили. Търси се формално основание, за да бъде отстранено „Синьо единство”, убедена е Нейнски.

Тя посочи, че „Синьо единство” е било създадено като партия с ясната идея да катализира процесите на единение на десницата. „Това е нашата теза, част от моите колеги бяха изгонени от Синята коалиция, а аз напуснах СДС. Ние винаги сме били за това. Питам се защо са ни поканили изобщо”, каза Нейнски.

За мен ти не можеш да кажеш аз съм против задкулисието и договорките и същевременно да кажеш - да има санкция за това, че някой човек заявява своите разбирания, категорична е Нейнски. Ние няма от какво да се срамуваме като десни хора. 20 години съм в политиката и непрекъснато се говори за нечии дълги ръце. В цялата битовост потънаха големите неща и може би от там идва проблемът в десницата. През всичките години се дебатираше, че проблемите са персонални в десницата. Сигурно е имало персонални проблеми, но да се омаловажават принципните неща, означава да станем съучастници на нашите опоненти в това политически да ни унищожат, подчерта Нейнски.

Гордея се с това, че винаги съм оставала вярна на принципите си. Ние отказахме местата в листите за изборите през май. На 30 години да поставиш на карта политическата си перспектива, означава, че наистина има надежда в България, каза още Нейнски.

Източник: NovaNews.bg