В дома в Петрово от дизентерия се разболя и санитарка
В дома в Петрово от дизентерия се разболя и санитарка / снимка: Дарик - Благоевград

Нов случай на дизентерия е установен в Дома за деца и младежи с умствени затруднения в село Петрово, съобщиха от РИОКОЗ – Благоевград. След като инфекциозното заболяване бе открито при пет деца от социалното заведение през изминалата седмица, при трикратното вземане на проби от персонала и възпитаниците тази сутрин дизентерия е констатирана и при една от санитарките. Жената не е имала никакви оплаквания, но е носител на инфекцията. Тя работела в сектора с лежащо болни деца и е имала контакт със заразени, уточни директорът на хигиенната инспекция д-р Лена Павлова.

В момента в дома са командировани инфекционист и епидемиолог от здравното министерство, които обследват причините за пламналата епидемия, както и състоянието на персонала и възпитаниците. Във връзка с огласените в медиите данни за смъртта на две деца от дома в Петрово, епидемиологът в РИОКОЗ – Благоевград д-р Славка Паскалева заяви, че пламналата там дизентерия няма връзка с трагичните инциденти.

Едно от починалите деца – Стоян Щърбев, на 7 години, е бил в контакт с три от заразените деца. Другото починало дете е момиченце на 9 години и 8 месеца с детска церебрална парализа, тежка умствена недостатъчност и усложнения – остра бъбречна недостатъчност и септис. По принцип дизентерията при здрави деца не може да причини смърт, но при деца с тежки заболявания и малформации със сринати имунни системи, е възможно да причини допълнителни усложнения и да предизвика летален изход, коментира още д-р Славка Паскалева.

Най-вероятно епидемията от дизентерия в дома е от контактно-битов характер, а заразата е внесена отвън, смятат от РИОКОЗ – Благоевград. Засилените хигиенно-санитарни и противоепидемични мерки продължават.