Около 1,3 млн. са били заразените хора у нас с коронавирус
В България не се постигна пълно ваксинационно покритие против COVID-19. Това каза генералният директор на Българския Червен кръст (БЧК) проф. д-р Красимир Гигов по време на заключителното събитие по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България“.

Комплексната програма, разработена и изпълнявана от БЧК, е финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, посочиха от БЧК.

COVID-19: 17 нови случая за последното денонощие, починали няма

"Статистиката за пандемията е много относителна, смята се, че много повече са засегнатите", коментира Гигов.

Той посочи, че около 1,3 млн. са били заразените в България. По думите на Гигов загиналите у нас са колкото населението на малък град като Видин. Според генералния директор на БЧК пандемията е била стрес за цялото общество.

"Въпреки че предприехме редица мерки, в България наистина пандемията беше тежка", каза още Гигов. По думите му са били предприети мерки, но за ситуацията е повлиял здравният статус на българина.


Учени: Как новият коронавирус поразява мозъчните клетки

При изпълнението на програмата от БЧК са насочили вниманието си към ваксинацията.

От организацията обясниха, че са счели, че всеки сам взима решението за своето здраве, затова и инициативата е била под надслов „Ти решаваш“. Разкрити са пет мобилни ваксинационни пункта и са поставени 2030 дози ваксини, отчетоха от БЧК. Раздадени са 53 хил. хигиенни пакети. Проведени са 2500 здравни сесии, както и психологически консултации.
Борислава Бибиновска/БТА