Районният съд в Стара Загора е наложил най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“, на 50-годишен мъж, който е привлечен към наказателна отговорност като обвиняем за причиняване на телесни повреди на възрастна жена в условията на домашно насилие. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Мъжът е обвиняем, че през нощта на 16 срещу 17 февруари е причинил телесна повреда на жена на 74 години, изразяваща се в счупвания, прободно-порезни рани, множество кръвонасядания, причинили временно разстройство на здравето. Деянието е извършено в условията на домашно насилие.

Обвиняемият, съпругата му и майка ѝ - пострадалата, живеели в изоставена постройка в Стара Загора. Мъжът системно употребявал алкохол и упражнявал насилие над двете жени. Няколко дни по-рано съпругата му напуснала жилището от страх и там останала само майка ѝ. Във фаталната нощ обвиняемият нанесъл побой над тъщата. Пострадалата е намерена в безпомощно състояние. По случая са налице данни за системно упражняване на насилие, но липсват жалби до полицията или прокуратурата.

Както БТА писа, "жената е настанена в Неврологична клиника с тежък исхемичен инсулт с опасност за живота", каза за БТА директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

Обвиняемият е осъждан три пъти за престъпления против личността. Последно му наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от девет години и осем месеца е изтърпял през юли 2020 г.  От прокуратурата посочват, че престъплението с пострадалата жена разкрива изключително висока степен на обществена опасност.
 
Павлина Дудева/БТА