В аптеките няма „Тамифлу и „Реленца
В аптеките няма „Тамифлу и „Реленца / Sofia Photo Agency
В аптеките няма „Тамифлу" и „Реленца"
23257
В аптеките няма „Тамифлу" и „Реленца"
  • В аптеките няма „Тамифлу" и „Реленца"

Малко над 175 000 души са болни от грип, съобщават от Министерство на здравеопазването. Проверка на Дарик показа, че антивирусните препарати „Тамифлу" и „Реленца" не могат да се намерят в аптечната мрежа. Същевременно от ведомството съобщиха, че изпълнителната агенция по лекарствата започвала масови проверки по аптеките дали фармацевтите продават медикаментите без рецепта. При подобно нарушение собствениците на аптеки ще бъдат глобявани от 1000 до 3000 лв.

Докато здравните власти се готвят да проверяват фармацевтите дали продават „Тамифлу" и „Реленца" без рецепта, в аптеките тези препарати липсват. „В момента няма „Тамифлу", до миналата седмица имаше, но явно и по складовете е изчерпан. В разстояние може би на четири-пет дни не сме получавали нито „Тамифлу", нито „Реленца", нито маски. Всеки ден връщаме много хора", разказа фармацевт.

Председателят на асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов обяснява, че в цялата страна има проблем с антивирусните препарати: „Навсякъде се случва. Надяваме се просто да бъде възстановено нормалното снабдяване".

Единственият вариант да се снабдим с антивирусните препарати е да отидем в инфекциозните болници, където отпускат безплатно медикамента. Заместник-директорът по лечебната дейност в Инфекциозна болница в София доктор Любена Андонова обяснява, че десетки болни всеки ден отиват в лечебното заведение, за да търсят препарата. Опашките пред приемния кабинет в болницата стигат до 20 души, а лекарят, който ги преглежда, е само един: „За съжаление някои от колегите лични лекари си позволяват без да прегледат пациентите, само когато им се обадят по телефона и им кажат, че имат температура, веднага да ги насочат при нас. За последните три дни са минали над 130 души. На практика половината от тях са прегледани за първи път в Инфекциозна болница".

В болниците не може да се намери „Тамифлу" за деца: „Децата много по-лесно поемат сироп".

Ситуацията пред кабинетите на личните лекари също е напрегната, защото има сериозно увеличение на броя пациенти, обяснява доктор Виктор Рановски - общопрактикуващ лекар.

От фирмата производител на антивирусните препарати са обещали тази седмица да снабдят аптеките с така търсените медикаменти, дотогава пациентите могат да ги търсят в инфекциозните отделения на болниците.