В 12 региона на страната е обявена грипна епидемия
В 12 региона на страната е обявена грипна епидемия / снимка: Sofia Photo Agency

До момента грипна епидемия е обявена в 12 региона на страната. Това са областите Търговище, Ямбол, Стара Загора, Габрово, Бургас и Силистра. Епидемия е обявена и в следните общини - Никопол, Самоков, Варна, Шумен, Ловеч, Враца. В София няма обявена грипна епидемия, но стойностите на заболеваемостта се покачват. Към момента се затварят 15 училища. В тях процентът на учениците, които отсъстват е  над 30.

Досега доказаните смъртни случаи от грип в страната са четири. Последният е от 30 октомври. Тогава в МБАЛ-Враца е починала жена на 35 години. Причина за фаталния изход е утежненото състояние на пациентката и късно потърсената медицинска помощ. Жената е била с тежка анемия, цироза и хипопротеинемия, в състояние на кахексия или недохранване, вследствие на тежки и продължителни диети. За няколко месеца пациентката е отслабнала с повече от 20 килограма. Жената е потърсила лекарска помощ, след като 10 дни се е самолекувала при 38 градуса температура.

Спешни мерки против възникването и разпространението на свинския грип е предприело ръководството на Военномедицинска академия. Според тях всички съмнителни случаи на заболели с грипоподобни симптоми в системата на отбраната трябва да бъдат насочвани към медицинските пунктове на поделенията или към най-близките инфекциозни отделения в страната.  

Персоналът във военномедицинските служби, както и във всички спешни и инфекциозни звена на ВМА и регионалните й структури, задължително да работи с маски и ежедневно да извършва дезинфекция с хлорни препарати.

Във връзка с предприетите мерки против разпостранението на вируса се прекратяват свижданията на пациенти във всички структури на ВМА в цялата страна - МБАЛ-София, МБАЛ-Пловдив, МБАЛ-Варна и МБАЛ-Сливен.

Грипна епидемия е обявена в Силистренска област. Заболеваемостта от остри респираторни инфекции в региона е 231 на 10 000 души, показват данните от РИОКОЗ-Силистра. Но засега не е изолиран случай на новия вирус А (Н1 N1). В 9 училища в Силистра и Тутракан отсъстват над 30 на сто от учениците, съобщиха от инспектората по образование. Със заповед на областния управител д-р Владимир Янков от днес учениците са в грипна ваканция. В детските заведения, където филтърът е строг, ще се прави реорганизация на групите. Спират плановите операции в болниците. Временно се преустановяват свижданията, детските и женски консултации. 

Грипната обстановка в област Враца е предепедимична, това стана ясно на провелия се пандемичен съвет в областната администрация, в който участие взе и здравният министър д-р Божидар Нанев. Заболеваемостта в региона е 131 на 10 хил. човека, докато за страната тя е 137 на 10 хил. За да се обяви грипна епидемия е необходимо болните да са 200 на 10 хил. човека. Принудителната ваканция във врачанските училищата е съгласувана с Министерството на здравеопазването и е обявена заради характера на новия грипен вирус A(H1N1), който поразява най-вече децата и подрастващите.  

Още две училища в Плевенска област са затворени заради грипна епидемия. Това са училищата в селата Търнене и Горни Дъбник, съобщи за Дарик д-р Светла Козарева, главен секретар на РИОКОЗ-Плевен. Прекратяването на занятията е по искане на директорите на учебните заведения. Децата ще са във ваканция до края на тази седмица, поясни д-р Козарева. Няма други сигнали за повишена заболяемост в Плевен и областта, допълни още тя. В четвъртък на всички медицински специалисти от училищата и детските градини в Плевенска област ще бъдат връчени предписания от РИОКОЗ. Те ще трябва да следят за болни деца и да ги отстраняват от училищата, а в детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър. От РИОКОЗ не препоръчват носенето на санитарни маски, защото те трябва да се сменят на 2 часа и при положение, че няма обявена епидемична обстановка, това не е нужно.

Всички училища в Ловеч и школото в село Малиново излизат в грипна ваканция до края на седмицата. Това съобщи за Дарик д-р Анета Винева, директор на РИОКОЗ-Ловеч. Решението е взето по време на заседание на Областна комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Причина за решението на комисията е тенденцията за нарастване на заболяемостта сред учениците. От лечебните заведения в Ловешко не са насочвали за изследване хора със съмнение за свински грип, тъй като преобладаващо болните имат симптоми на остри респираторни заболявания, каза още Анета Винева. За момента се отбелязва леко нарастване на заболяемостта в общините Троян, Тетевен и Луковит, но не са достигнати епидемични стойности, допълни д-р Винева.

Пет училища в Разградско излизат в грипна ваканция от 04 ноември до края на седмицата, съобщиха от РИОКОЗ-Разград. В учебните заведения в селата Брестовене, Лудогорци, Равно, Ясеновец и СОУ"Христо Ботев"-Кубрат заболеваемостта е над 30%, мотивират се от здравната инспекция. В останалите 60 училища в региона болните са по-малък процент, а има и 4 учебни заведения, в които няма нито един отсъстващ поради заболяване.

От 04 ноември всички училища на територията на община Перник излизат в грипна ваканция. Учебният процес ще бъде възобновен в понеделник след преценка на грипната картина. Заболеваемостта в района е 190 на 10 хиляди души по данни на районната здравна инспекция.

Още седем училища затварят врати заради грипа във Великотърновска област, съобщават от РИОКОЗ-В. Търново. В грипна ваканция са СОУ "Емилиян Станев" В. Търново, ОУ "Св. Климент Охридски" Павликени, Промишлена гимназия "Цанко Церковски" Павликени, СОУ "Иван Момчилов" Елена и основните училища в село Страхилово, община Полски Тръмбеш, в с. Константин община Елена и в с. Писарево, община Горна Оряховица. Така затворените досега училища заради грипа във Великотърновска област стават десет. От вчера в грипна ваканция са още в Американския колеж „Аркус" и в училищата „Паисий Хилендарски" в Горна Оряховица и „Христо Ботев" в село Орловец, община Полски Тръмбеш. От 31 до 42 процента от децата в тези училища са болни. Временно затваряне на училищата заради грипа се предприема при 30 процента отсъстващи. При детските градини не се предвижда затваряне заради отсъствие на повече от 30 процента от децата. Наблюденията, които правим обаче, не показват масово отсъствие на деца в детските градини, съобщават специалистите от РИОКОЗ. 

Грипната обстановка в област Благоевград е предепедимична. Данните на РИОКОЗ-Благоевград сочат, че заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областния град е 116 на 10 000 души, а в Гоце Делчев - 80 на 10 000. Това означава, че не са достигнати стойностите, при които се обявява грипна епидемия - 180 на 10 000, заяви на пресконференция епидемиологът в здравната инспекция д-р Славка Паскалева. Тя уточни, че в областта не са регистрирани смъртни случаи от свински грип. В грипна ваканция са IV ОУ "Димчо Дебелянов" в Благоевград и училището в село Долно Осеново.  

Грипът у нас протича леко до средно тежко. Настоящата епидемия се развива по същия начин, както и предишните. За сравнение през 2007 г. заболеваемостта е достигнала 322 на 10 000 души, през миналата година - 180 на 10000. Смъртните случаи при всяка една от тях са между 2500 - 3000. Очаква се пикът на сегашната епидемия да бъде в следващите 4-8 седмици, след което да започне да отшумява.