В 118 училища продължават ремонтите, които няма да спрат началото на учебната година
В 118 училища продължават ремонтите, които няма да спрат началото на учебната година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В 118 училища продължават ремонтите, които няма да спарт началото на учебната година
56443
В 118 училища продължават ремонтите, които няма да спарт началото на учебната година
  • В 118 училища продължават ремонтите, които няма да спарт началото на учебната година

От 790 училища в страната, които са получили предписания от регионалните здравни инспекции през юни, 118 няма да успеят да изпълнят предписанията до началото на учебната година. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова след посещение в столичното 119-о Средно общообразователно училище "Михаил Арнаудов".

По думите на Атанасова най-честите предписания се отнасят до ремонтни дейности на покривни конструкции и на санитарни възли, както и до необходимост от смяна на дограма, на отоплителни инсталации и на осветителни тела.

2731 са проверените учебни заведения от 28-те регионални здравни инспекции в цялата страна, обясни здравният министър: "Към 10 септември са извършени 753 проверки, като 512 от проверяваните училища са изпълнили всички предписания, а 123 се очаква да ги изпълнят до началото на учебната година".

В София училищата, които ще започнат учебната година при продължаващи ремонти, ще бъдат 19, допълни Десислава Атанасова: "В София мащабно се санират и училища, и детски градини, и обществени сгради, които са за извънкласна дейност на децата. Надявам се, че до края на септември ще приключат с ремонтите и всички ремонти в цялата страна няма да пречат на учебния процес".

Единствено ремонтните дейности в 3 училища от пернишка област ще продължат по-дълго време, подчерта Атанасова и уточни, че причината за това е в сериозните щети, нанесени от земетресението от 22-и май.