Уволниха шефа на НВМС Жеко Байчев
Уволниха шефа на НВМС Жеко Байчев / снимка: Sofia Photo Agency
Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба проф. Жеко Байчев е освободен от поста по целесъобразност, считано от 6 ноември. Ето какво каза Байчев:

Заповедта ми е от днес следобед, така че се подготвям да издам службата.

Защо се налага да издаде службата?

Министърът е записал в заповедта „по целесъобразност”.

Това не звучи много законово всъщност.

Какво мога да кажа? Аз съм висш служител, той има пълното право да го направи. Стиснахме си ръцете, казахме си довиждане. Навярно след мен на никого няма да му е леко.

Въпросът е, че така или иначе човек бива освобождаван от една позиция, когато лошо си е свършил работата или не я е свършил или някакъв гаф е направил.

След време обществото и колегията ще кажат дали съм си свършил работата. Аз не мога да си правя самооценки сега.

Доста спокойно гледате на нещата.

Абсолютно спокойно. Аз съм на 61 години, професор съм. Не е ли време да отида да си пиша книгите и да преподавам? Аз си отивам с вдигната глава, разбирате ли? Четири години упорит труд. Наложих това темпо във ветеринарната служба, включително и в медиите на абсолютно равнище.

Освобождаването на Жеко Байчев е свързано с оптимизиране работата на НВМС и необходимостта от разширяването на нейните функции, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Освен това за четирите години, през които Жеко Байчев ръководеше службата, са се формирали определени отношения с браншовите организации, които възпрепятстват проф. Байчев да изпълнява пълноценно функциите си, е заявил министър Валери Цветанов. Отчетено е и разминаване с предварително определените графици на изграждането на системата за идентификация на животните.

По неофициална информация на поста генерален директор на НВМС се очаква да бъде назначен Йордан Войнов. От няколко месеца той е заместник на Жеко Байчев. Очаква се още утре официално да бъде съобщено името на новия генерален директор.