Уволниха Иван Драшков от ДАНС
Уволниха Иван Драшков от ДАНС / netinfo
Заместник-директорът на Държавна агенция „Национална сигурност" Иван Драшков е освободен от длъжност. Новината съобщи първо Дарик, след това беше потвърдена и чрез официално съобщение от Правителствената информационна служба.

В последните дни името на Драшков се завъртя в медиите покрай скандала с фалшифицирания подпис на кмета на София под договор с фирмата „Сида – С", управлявана от брата на Драшков. Заместник-директорът на ДАНС беше замесен и в друг скандал – този с подслушваните от агенцията журналисти.

Иван Драшков е бивш директор на Националната служба „Сигурност” към МВР, където е бил назначен на 11 януари 2007 година. Това става, след като тогавашният вътрешен министър Румен Петков взема решение да предложи на президента да освободи с указ началника на Националната служба „Сигурност” Иван Чобанов, който беше пратен посланик в Зимбабве.

В началото на януари 2008 г. правителството определя Иван Драшков и Николай Николов за заместник-председатели на Държавната агенция "Национална сигурност" за срок от 5 години. Драшков е заместник-началник на Националната служба „Сигурност” още от времето, когато директор на службата е генерал Атанас Атанасов. През 2001 година, след като генерал Атанасов подава оставката си, е обявено, че Иван Драшков ще изпълнява временно длъжността директор. След като през февруари 2002 година за директор на службата е назначен главен комисар Иван Чобанов Драшков се завръща на поста зам.-директор.

С указ на президента Георги Първанов на 27 декември 2005 година е повишен в звание генерал-майор.

Името на Иван Драшков нашумя в последно време, след като той беше замесен в скандал и стана ясно, че кметът на София Бойко Борисов е изпратил сигнал до градския прокурор на София Николай Кокинов за опит за незаконна сделка с общински имот. Сделката е за общински терен от 14 декара в столичните квартали „Стрелбище” и „Хиподрума”.

Според прессъобщението фирма „Сида – С" е представила договор за продажба, в който подписът на Борисов е фалшифициран. Едноличен собственик на капитала в „Сида – С" е братът на Иван Драшков – Петър. Ден по-късно Бойко Борисов заяви, че е възможно да има опит за дискредитиране на фамилията Драшкови. Впоследствие се появи и нова информация, според която синът на Иван Драшков притежава цял жилищен комплекс в столичния квартал „Дружба”.

Иван Драшков е роден на 29 април 1956 г. в Ловеч. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски". Владее немски и английски език. Има повече от 10 години професионален стаж в службите за сигурност. Работа в МВР от февруари 1986 г. Заемал е последователно длъжностите инспектор и старши инспектор в Национална служба „Сигурност" (НСС). През лятото на 1992 г. по негово желание е освободен от служба, а през 1993 г. е назначен отново като старши инспектор в НСС. Бил е също главен инспектор, началник сектор и началник направление, а от ноември 1999 г. е заместник-директор на НСС. От 2007 г. е директор на НСС и главен комисар. Награждаван е многократно за постигнати високи служебни резултати.