Уволниха дисциплинарно шеф в Министерство на икономиката
Уволниха дисциплинарно шеф в Министерство на икономиката / netinfo
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров уволни дисциплинарно Емил Алексиев – директор на дирекция „Защита на потребителите” след становище на дисциплинарния съвет към ведомството. Уволнението е влязло в сила на 5 февруари. Проверката на съвета е започнала след негативно изказване на Алексиев в Брюксел по адрес на комисията за защита на потребителите, което от министерството тълкуват като критика към националния орган. Според оценката на дисциплинарния съвет, който е изслушал и самия Алексиев, не е имало ефективна връзка между уволнения и Комисията за защита на потребителите. Установено е също, че Алексиев е използвал назидателен тон и пречел на отделни инициативи.

Пред Дарик Алексиев обяви, че ще си търси правата по съдебен път и, че повечето от мотивите са клевети: "Трябва да имате предвид, че всичко, за което в заповедта на министъра за моето дисциплинарно уволнение съм упрекнат, всичко е съшито с бели конци и съдържа неверни твърдения. Абсолютно всичко може да бъде доказано и отразено в официалните протоколи на Европейската комисия. За мен е необяснимо защо четири месеца след провеждане на едно заседание някой размахва клеветнически твърдения по мой адрес. На това не мога да си отговоря и съм длъжен да заявя, че за всичко това ще потърся правата си по съдебен път. Искам да вярвам, че България е правова държава и честните, добрите, способните, тези които дават всичко от себе си за своята страна, все пак ще намерят своето право и правдата ще възтържествува".

Председателят на комисията търговия и защита на потребителите Дамян Лазаров коментира пред Дарик, че в Брюксел Алексиев е обявил, че българското ведомство няма капацитет да се справи със задачите си и освен това уволненият нееднократно се държал грубо със служители на Комисията. „От мои служители има информация за нелицеприятно изказване извън страната, както и по време на телефонни разговори. Каква е причината – не мога да коментирам, но това са фактите. Не виждам смисъл и цел в думите му, някой да иска да опетни някого, за да си разчиства лични сметки – не бих могъл в една такава плоскост да тръгна да мисля и да коментирам”, каза Лазаров.