Уволненият шеф на НЦИОМ Лидия Йорданова ще съди Миков
Уволненият шеф на НЦИОМ Лидия Йорданова ще съди Миков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова завежда дело заради уволнението й. Председателят на парламента Михаил Миков уволни дисциплинарно Йорданова и прати на прокуратурата доклад за нарушения в НЦИОМ, предава в. „Сега".

"Бяхме безкрайно лоялни към институцията и аз лично ще остана такава винаги. Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая. Няма по-заинтересован в случая от мен", обясни тя.

Михаил Миков разкри, че одитът за периода от 1 януари 2012 до 30 юни 2013 г. на НЦИОМ показва, че служителите на звеното са получавали по две заплати за една и съща работа - веднъж по трудов и веднъж по граждански договор. Данните от проверката вече са в прокуратурата. Докато тя не се произнесе, подробности от ревизията ще останат в тайна.

В одита са констатирани и ред други нарушения, като изплащане на хонорари без договор, бонуси и роднински назначения. За тези нарушения обаче прокуратурата трудно би образувала досъдебно производство и би ги квалифицирала като престъпление. Проверката установила, че за различните проучвания като анкетьори са наемани роднини на служители на НЦИОМ. А собствените приходи на центъра не са превеждани към републиканския бюджет, те са разпределяни като бонуси чрез граждански договори. Така за едни и същи дейности се е плащало двойно на служителите.

"НЦИОМ работи по специфични задачи, които не се изпълняват от частните социологически фирми, нито от останалите вътрешни парламентарни звена. За времето, в което съм ръководила НЦИОМ, центърът е провел общо 515 планови изследвания - става дума както за количествени, така и за качествени изследвания. За 14 години, имаме общо 127 изследвания на политическите нагласи или средно по около 9 на година. В годишните си планови изследвания, сме измервали влиятелността на парламентарните групи, оценките за техните законодателни инициативи, комуникационните им умения и близостта им до хората. НЦИОМ приема заявки от народни представители за блокове въпроси във всяко месечно планово изследване", каза Йорданова по повод намерението на Миков да закрие НЦИОМ и да използва частни социологически агенции за проучванията.