Уволнен е директорът на Агенцията по трансплантация
Уволнен е директорът на Агенцията по трансплантация / Sofia Photo Agency, архив
Уволнен е директорът на Агенцията по трансплантация
60966
Уволнен е директорът на Агенцията по трансплантация
  • Уволнен е директорът на Агенцията по трансплантация

Реаниматорът от Военномедицинска академия д-р Мариана Симеонова е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова, след като уточни, че бившият директор д-р Силви Кирилов е бил отстранен от поста преди ден.

Атанасова изтъкна като основна причина за отстраняването на д-р Кирилов факта, че Изпълнителната агенция по трансплантация не работи задоволително.

През 2012 година са извършени едва четири трансплантации, което според здравния министър е изключително малък брой. "Смятам, че дадох прекалено много време, за да видя подобрение в работата на фонда", допълни още Атанасова.

От своя страна новият директор Мариана Симеонова бе категорична, че има пропуск в системата и ще работи за отстраняването му. Според Симеонова вероятно този пропуск се състои в липсата на координация между донорските бази и центровете по трансплантации.

Здравният министър Десислава Атанасова поясни, че се е спряла на д-р Симеонова заради безспорния й професионализъм. Новият директор се е обучавал във водещи клиники в Израел и Холандия, а от 1992 година до вчера е част от Департаментът по анестезиология и интензивно лечение във ВМА. 

Междувременно здравният министър съобщи, че в страната е постъпила доставка на липсващи медикаменти за химиотерапия. Пристигнали са над 24 000 ампули, които ще бъдат разпределени по доставчиците на едро. След седмица се очакват доскавки и на онколекарството оксалиплатина.

Според Атанасова проблемите с доставките се дължат на промяна на производствената технология на завода в Австрия, а не са вследствие на пропуски в родното здравеопазване. На този етап обаче ситуацията била решена е чрез изтегляне на медикаменти от чужди пазари и спешното им пренасочване към родния.