Увеличават заплатите на пилотите с бойно дежурство
Увеличават заплатите на пилотите с бойно дежурство / netinfo

След увеличението през август, сега се работи по ново увеличение на заплащането на пилотите от Военновъздушните сили, които носят бойно дежурство и изпълняват т.нар. еър полийсинг във въздушното ни пространство. Това каза командващият ВВС генерал-лейтенант Симеон Симеонов на традиционната пресконференция преди празника на бойната авиация на 16 октомври.

Ген. Симеонов не уточни размера на предвижданото увеличение, но посочи, че предложението на ВВС е то да бъде максимално съобразено с отговорностите и по думите му, "достойно".

От началото на годината ВВС са напуснали 36 пилоти, каза още ген. Симеонов и добави, че това не трябва да се драматизира. Голяма част от напусналите са изпълнили годините си за пенсия и са привлечени от многократно по-високи възнаграждения извън системата на бойната авиация. Този процес не е чужд и за останалите страни от НАТО, посочи ген. Симеонов.

Повишаването на цените на горивата се е отразило и върху броя летателни часове на пилотите от ВВС, посочи още генералът.