Увеличават се прегледите за неосигурени бременни
Увеличават се прегледите за неосигурени бременни / снимка: БГНЕС, архив

Програмата за детско и майчино здравеопазване предвижда увеличаване на прегледите по време на бременността на неосигурените. Това съобщи в Кюстендил здравният министър д-р Петър Москов.

Той уточни, че безплатните прегледи за неосигурени пациенти досега бяха два. Министърът допълни, че правителството ще финансира изцяло и биохимичните изследвания за увреждане на плода.

Досега през касата се заплащаше само стойността на консумативите, а самото изследване се поемаше от пациентите, независимо от осигурителният им статус. Сега вече това ще бъде напълно покрито през министерството, увери д-р Москов.

Здравното министерство с кампания за ползите от ваксините

Министърът съобщи, че в рамките на следващите десет дни договорите между министерството и областните болници по програмата за детско и майчино здравеопазване - за развитие на медикосоциални центрове към областните болници, ще бъдат на разположение за сключване.

Петър Москов допълни, че родителите могат да бъдат спокойни, че пътят за лечение на децата с хронични увреждания и заболявания е гарантиран през финансиране от държавата и добрата съвместна работа на всички структури.

Министърът каза, че има и нови сигнали, свързани с източването на касата и уточни, че в момента, в който има достатъчно основание да се предприемат действия, те ще бъдат предприети. „Ние ще бъдем безкомпромисни в това отношение. Това са нашите пари. Когато те не отиват за лечение, а бъдат откраднати заради фалшификация, страдаме всички ние като общество, защото парите ни за лечение стават по-малко”, посочи министър Москов.

През първите месеци на следващата година ще започнат ремонтите дейности във връзка с изпълнението на проекта за финансиране, реконструиране и модернизиране на спешната помощ в страната, каза още здравният министър.

Източник: БГНЕС