Увеличават издръжката на децата от домовете
Увеличават издръжката на децата от домовете / cнимкa: Sofia Photo Agency
С 50% се увеличава издръжката на децата в социалните домове, реши правителството. Кабинетът въведе и две нови услуги за адаптиране на хората, живели в специализирани институции. Министрите одобриха още майките на деца, за които до навършване на 2-годишна възраст се установи, че са с трайни увреждания 50 и над 50 на сто да получават допълнителна еднократна помощ. Галя Станева с още информация.

Издръжката на всяко дете, настанено в домовете за деца, лишени от родителска грижа, се увеличава от 3974 на 5961 лева. Повишението влиза в сила от 1 юли тази година и се отнася за всички 1461 деца, които са под 20 години и важи до завършването им на 12 клас.

Правителството определи и таксите, които ще се плащат за двете нови социални услуги – преходно и наблюдавано жилище. Те са по 50% от доходите на лицата, ползващи услугата. Целта на преходното и наблюдаваното жилище е да подпомогнат адаптирането към нормалния живот на хората, живели в социални институции.

Правителството реши още от заплащане на такси за ползване на социални услуги да бъдат освободени всички деца до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не навършили 20 години.Засега от такси бяха освободени настанените в домове деца до 18 години и ползващите социални услуги деца до 16 години.