Утре ясно дали пирогвци ще преминат към ефективни стачни действия
Утре ясно дали пирогвци ще преминат към ефективни стачни действия / netinfo

Вероятността да се проведе ефективна стачка в понеделник вече е далеч по-малка след преговорите ни с контактната група на Министерството на здравеопазването. Това заяви председателят на Стачния комитет д-р Кръстьо Пенчев, след близо три часа и половина преговори на стачниците с представители на министерството.

Утре сутринта Стачният комитет ще вземе окончателното си решение дали в понеделник медицинските работници от „Пирогов” ще преминат към ефективни стачни действия. На срещата между контактните групи на Министерството на здравеопазването и представители на „Пирогов” е договорено да се разработи методика на министерството за осигуряване на допълнително финансиране на лечението на скъпоструващите тежки случаи в института. Двете контактни групи искат Съвета на директорите да представи предложения за реформиране и оптимизиране на приема на пациенти.

Те са възложили на Съвета на директорите да се търсят пътища и резерви за увеличаване на приходите и съответно на средствата за работни заплати в болницата.

От Министерството на здравеопазването са предложили инвестиционна програма до края на 2007 година, включваща ремонт на Клиниката по гнойно-септична хирургия, ремонт на Централна реанимация, ремонт на фасадата на болницата, както и пълно оборудване на пет операционни зали.

Предвижда се втора среща в понеделник на контактните групи, на която да бъдат обсъдени конкретни предложения.