Условни присъди за смъртта на жена, нахапана от питбули
Условни присъди за смъртта на жена, нахапана от питбули / снимка: БГНЕС

Районният съд в Русе даде условни присъди на собствениците на двата питбула, които на 29 март т.г. нахапаха до смърт 85-годишна жена в русенското село Червена вода. Това съобщиха от Съдебната палата в града.

Според обвинението Пресиян К. и Анелия К. не са положили достатъчно грижи за двата питбула, които се намирали под техен надзор. В резултат на това животните са прескочили оградата на къщата и са наранили 85-годишната Димитра Г., като са й причинили две средни телесни повреди. Десетина дни по-късно възрастната жена почина в болница.

Двамата са се признали за виновни и делото се е гледало по съкратената процедура. Така съдът е наложил на Пресиян К. условна присъда от година и осем месеца затвор, с четиригодишен изпитателен срок и глоба от 500 лева. Анелия К. е получила условна присъда от година и четири месеца затвор, с три години изпитателен срок и глоба от 300 лева.

Съдът е решил двата питбула да бъдат отнети в полза на държавата и след това да бъдат евтаназирани.

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Русенския окръжен съд в 15-дневен срок.

Двамата наследници на починалата жена са предявили и искове - за 100 000 лева и за 12 000 лева. Те обаче ще могат да си търсят правата по Гражданския процесуален кодекс.