Условна присъда за ветеринарката, пуснала 20-годишното ирландско месо
Условна присъда за ветеринарката, пуснала 20-годишното ирландско месо / netinfo
На година и шест месеца лишаване от свобода и три години изпитателен срок осъди Пловдивският окръжен съд главния експерт от Регионалната Ветеринарна медицинска служба в Пловдив Марияна Панайотова, пуснала в употреба 20-годишно ирландско говеждо месо.

Срещу Панайотова бе повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, за което се предвижда до три години лишаване от свобода. Тя е съставила и подписала документите, с които от ноември 2005 до февруари 2006 г. е разрешено 50 тона от негодното месо да бъдат преработени в колбаси и саздърма.

Наказателните производства срещу нея и собствениците на ямболската фирма “Бул Импекс” и пловдивската „Елко” бяха образувани в края на февруари миналата година. Разследването установи, че колбасите на „Елко”, произведени от 20-годишното месо, са продадени в търговската мрежа на 17 пловдивски фирми и същото е било изконсумирано под формата на колбаси и саздърма.

Директорите на Регионалните ветеринарномедицински служби в Пловдив, Перник и Благоевград бяха наказани или временно отстранени от работа. Според заместник- генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Паскал Желязков в случая с подсъдимата Марияна Панайотова се касае за немарливо изпълнение на служебните задължения.

Други новини от Пловдив