/ iStock
Мъж получи условна присъда за измама от 3 милиона лева с криптовалута. Осъдителната присъда е била постигната от прокурор от Окръжна прокуратура – София, съобщиха от обвинението.

Става дума за дело, което е започнало в закрития вече спецсъд срещу престъпно сдружение, занимаващо се с компютърни измами при сделки с криптовалута за над 3 400 000 лева, и за пране на пари.

Случаят около криптокралицата Ружа Игнатова се заплита

Мъжът е подсъдим за внасяне на компютърни данни в платформа за криптотърговия с цел облага и придобиване на имущество със средства, придобити чрез тежко умишлено престъпление. По делото са били събрани и проверени доказателства за това, че от 24 март до 6 април 2018 г. в Пазарджик мъжът се е сговорил с две лица да извършват на територията на страната престъпления за набавяне на имотна облага. Присъдата е постановена в понеделник, съобщиха от градския съд.

До разкриване на престъпната схема се е стигнало, след като служители по сигурността в новорегистрираната през 2018 г. платформа за криптовалута установили тегления от група лица, предимно в Пазарджик, на криптовалутни единици – Футуро койн, в големи количества.

Придобиването значително надхвърлило стойността на закупените от тях пакети, съдържащи определено количество криптовалута.

От страна на собственика на платформата – дружество със седалище в Полша, се свързали с въпросните лица и поискали своевременно предприемане на действия за връщането на неправомерно придобитата криптовалута в огромни размери.

Инвестиране в криптовалута: Жена преведе много пари на измамници

Извършителите на деянието решили да не я връщат, преценявайки, че недобросъвестното използване на услугите на платформата е недоказуемо. Не го направили и след като получили нотариални покани за връщането на придобитата по измамен начин криптовалута в огромни размери.

С печалбата мъжът си купил и кола за над 50 000 лева.

В хода на досъдебното производство двама от участниците в престъпното сдружение са се признали за виновни за извършените от тях престъпления и са сключили споразумения, одобрени от съда.

Обвиняемият е осъден условно на 3 години, с 5 години изпитателен срок, глоба в размер на 20 000 лева и отнемане в полза на държавата на лек автомобил.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня