USAID инвестирала $ 600 млн. у нас
USAID инвестирала $ 600 млн. у нас / снимка: Sofia Photo Agency
През последните няколко години Американската агенция за международно развитие (USAID) е инвестирала в България близо 600 милиона долара. Това съобщи посланикът на САЩ у нас Джон Байърли по време на международната конференция „Демокрацията, която дава резултати”. Посланик Байърли изчисли, че американското правителство е инвестирало по 10 долара на година във всеки български гражданин.

„Българският опит в развитието на демокрацията може да бъде полезен на Западнитe Балкани”, каза Джон Байърли като уточни: Демокрацията не е нещо, в което вярваш, а нещо, в което участваш, иначе тя се разпада. За да има промяна, хората трябва да почувстват ползите от демокрацията. За съжаление, когато пътувам из България срещам много хора, които не усещат, че демокрацията им е дала много. Трябва да анализараме защо това е така.

Международният редактор във „Файненшъл таймс” Куентин Пийл заяви, че, ако България не се справи с корупцията и оргонизираната престъпност, ще постави по-високи препятствия пред бъдещите членки на Европейския съюз. „Българският глас по определени въпроси все още не се чува в Брюксел”, допълни Пийл.