Уролозите от „Пирогов” хвърлиха оставки в знак на протест
Уролозите от „Пирогов” хвърлиха оставки в знак на протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Уролозите от „Пирогов” подадоха оставка в знак на протест
68838
Уролозите от „Пирогов” подадоха оставка в знак на протест
  • Уролозите от „Пирогов” подадоха оставка в знак на протест

Масови предизвестия за напускане подадоха уролози от спешната болница „Пирогов". Причината е конфликт с директора на отделението по анестезиология д-р Цветан Борисов. Според специалистите по урология Борисов налагал авторитарен стил на управление, прилагал двойни стандарти и се държал грубо с тях.

Напускащите са категорични, че проблемът не е от днес, но не могат да продължават да работят под един покрив с началника на Отделението по анестезиология, тъй като поведението му било несъвместимо с нормалната човешка медицинска етика.

От ръководството на „Пирогов" пък увериха, че са уведомени за конфликта. По случая вече са предприети административни мерки, назначена е и проверка.

След като ръководството на „Пирогов" било уведомено за случващото се сред персонала, от всички участници в конфликта са били поискани обяснения в писмен вид. Вътрешният правилник на болницата изисква те да бъдат представени в срок до 3 дни. Сезирана е и Етичната комисия на лечебното заведение, допълва урологът д-р Младен Истерков: „Ситуацията е от доста време. Ние сме сигнализирали и затова се стигна до среща с представител на Здравното министерство. Спазен е всичкият законов път за подаване на изложения, жалби и сигнали както до Комисията по здравеопазване, така и до Етичната комисия".

Според медиците, въпреки неколкократните им оплаквания до ръководството на болницата, то все още не е предприело никакви мерки срещу шефа на отделението по анестезиология. Часове след като уролозите са подали своите предизвестия обаче се е провела среща между заместник здравния министър проф. Чавдар Славов и шефа на Клиниката по урология в „Пирогов" проф. Славчо Кънчев.

След срещата проф. Кънчев съобщи, че от ведомството са уверили, че проблемът ще бъде решен: „Това, че лекари са подали оставка, е така. Току-що обаче идвам от среща със заместник здравния министър проф. Чавдар Славов и имам уверението, че проблемът ще бъде решен. Наистина, много сигнали стигат при мен, но дадоха срок до утре или другиден. Ще Ви информирам."

От „Пирогов" допълват, че след като проф. Чавдар Славов се запознал със случая, той е изразил желание конфликтът да бъде разрешен в законоустановените правомощия на директора. Това означава да бъдат сезирани както Етичната комисия на болницата, така и Етичната комисия на Българския лекарски съюз.