Ураганът Дориан ще повлияе на времето в нашата страна, но не с такива последици, както над Щатите. „Ще бъде по-симпатичен, защото ще е извънтропиен циклон. Ще донесе страшна топлина от тропиците в големите географски ширини. С това той ще обърка цялата  атмосферна циркулация и с това месечните прогнози за септември. При нас би трябвало да удължи лятото”, прогнозира климатологът доц. Георги Рачев пред NOVA.

Опустошителният ураган Дориан (ГАЛЕРИЯ)

Дориан помете Бахамите, потопи градове и взе жертви. Бедствието е на часове от крайбрежието на Флорида. Вече започна евакуацията на щати по югоизточното крайбрежие. 

„Скоростта на вятъра в понеделник беше достигнала близо 350 км/ч. Това не е рекорд, но е брутално, и то много. Всеки е карал по магистрала и знае какво е ако се движиш със 140 км/ч. Помислете, че скоростта е два пъти повече. Това е феноменално”, коментира Рачев.

Ураганът Дориан е най-силният, който някога е заплашвал Флорида (ВИДЕО)

„САЩ е най-подготвената държава, защото най-често страда от тропични циклони. Те могат да си позволят лукса да евакуират 1 млн. души. След една седмица жителите могат  да се върнат и да намерят собствеността си по същия начин, по който са я оставили”, поясни климатологът.
nova.bg