Управляващите умуват върху закон срещу клеветата
Управляващите умуват върху закон срещу клеветата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Управляващите умуват върху закон срещу клеветата
36763
Управляващите умуват върху закон срещу клеветата
Красимир Велчев
  • Управляващите умуват върху закон срещу клеветата
  • Красимир Велчев

Да има закон срещу клеветата, тази идея на съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев ще обсъдят в групата на управляващата партия след края на зимната ваканция. Това съобщи пред Дарик самият Велчев, който прогнозира, че заради местните и президентски избори наесен, 2011 година ще е годината на клеветата.

По думите му санкциите сега в НК са смешни и не могат да компенсират щетите, които би нанесла една клевета върху институциите, бизнеса, обикновения човек. Такъв закон би бил удар срещу свободата на словото, категоричен беше пред Дарик Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информацията".

Сега съгласно НК за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание. Тези санкции според съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев са смешни и затова трябва да се мисли за специален закон.

„Аз не вярвам някой да се опълчи срещу това, че трябва да се борим срещу клеветата. Това явление нанася пагубни щети върху държавата, върху държавността и върху бизнеса. Не можем да ги оставим безнаказани тези хора или с някакви смешни санкции”, обясни Велчев пред Дарик.

Александър Кашъмов не скри, че е потресен от идеята за закон срещу клеветата, защото щял да ни върне в годините назад. „В едно демократично обществто хората, гражданите и гласоподавателите и всеки, който желае, има право свободно да говори и да критикува, както тези, които управляват, така и всеки, който извършва някаква обществена дейност. Всеки, който си мисли обратното и че трябва да има наказателна отговорност, някой да бъде съден за свободното си мнение, просто трябва да се премести да живее няколко хиляди километра по на изток", каза още  Кашъмов.

Какво трябва да пише в един евентуален закон срещу клеветата, доколко той застрашава свободата на словото и ще бъде ли използван срещу политическите опоненти на ГЕРБ - коментар на съпредседателя на ПГ на управляващата партия Красимир Велчев чуйте в прикачения звуков файл