Управлението на Стамболов е една от темите на изпита по история в СУ
Управлението на Стамболов е една от темите на изпита по история в СУ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Управлението на Стамболов е една от темите на изпита по история в СУ
64443
Управлението на Стамболов е една от темите на изпита по история в СУ
  • Управлението на Стамболов е една от темите на изпита по история в СУ

„Възстановяване и развитие на българското царство (1185-1207 г.)” е една от темите, по която могат да изберат да пишат кандидат-студентите в СУ „Св. Климент Охридски” на изпита по история на България. Другата изтеглена тема е „България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894 г.)”. Темите изтегли Георги Пачеджиев от Хасково.

Писменият изпит по История на България в Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна в 9.00 ч. и продължава 4 астрономически часа. На изпита днес се явяват 1126 кандидат-студенти.

Според декана на историческия факултет на Софийски университет Пламен Митев, повечето кандидат-студенти ще предпочетат да пишат по темата за възстановяването и развитието на Българското царство.

„Средновековната българска история винаги е по-привлекателна и по-лесна за кандидат-студентите. Тук има момент на изненада, че ние отново включихме темата, която се падна на първия изпит, и е възможно част от кандидат-студентите да са решили, че след като се е паднала на първия изпит, тя няма да бъде включена”, обясни той.

По думите му тази година по-малко кандидат-студенти ще получат слаби оценки на изпита по история. „Ако отчетем статистиката от последните години, е видно, че слабите оценки намаляват. Имали сме години, когато броя на слабите оценки е над 50-60%, но се надявам този процент да бъде по-нисък”, каза Митев.

Резултатите от изпита по история в Софийски университет ще излязат след 10 дни.

От 14.00 ч. в Софийския университет ще се проведат още два изпита - по италиански език и по физика. Кандидатстудентският изпит по италиански език се състои от диктовка, преразказ на прочетен текст, превод на български език и езиков тест. Конкурсният изпит по физика пък съдържа тест и една задача върху материали по физика за средните общообразователни училища.