/ БГНЕС
Народното събрание прие решение, с което дава мандат на финансовия министър Владислав Горанов да преговаря за приемане на еврото по сегашния курс спрямо лева. Как страната ни ще се присъедини към европейската валута и има ли рискове за повишаване на цените. Коментар по темата направи управителят на БНБ Димитър Радев по БНТ.

"Решението на парламента всъщност е много сериозна подкрепа за позицията на БНБ", категоричен е Радев.

"ЕЦБ даде много бърза и силна подкрепа за промените в закона. Това до голяма степен е показателно за степента на взаимодействие и за процеса, който напредва съгласно предварителния план. Това е процес, който осъществява за първи път", каза Радев

ЕЦБ приветства промените в Закона за БНБ

Не виждам причина преходът към европейската валута да не протече гладко и успешно и в случая с България, категоричен е управителят на БНБ.

"България е прецедент поради това, че за първи път процесът към еврозоната започва не само с присъединяване на националната валута, но и успоредно с присъединяване към Банковия съюз", каза той.

Паричният режим, базиран на концепцията за валутен борд, се управлява по много строги правила, категоричен е Радев. Цените в България зависят от международните цени, от пазара на труда, допълни икономистът.

"Българските финанси стоят устойчиво на фона на нестабилният свят в момента, а българският лев е една от най-стабилните валути", добави управителят на БНБ.