Уотърс или Лудогорец - кой ще се класира за Националния стадион?
Уотърс или Лудогорец - кой ще се класира за Националния стадион? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Уотърс или Лудогорец - кой ще се класира за Националния стадион?
65863
Уотърс или Лудогорец - кой ще се класира за Националния стадион?
  • Уотърс или Лудогорец - кой ще се класира за Националния стадион?

Музикалният спектакъл на бившия член на Пинк Флойд Роджър Уотърс и предстоящият футболен мач на „Лудогорец" с новия му съперник в Шампионската лига създаде куриозен случай за това кой има право да ангажира Националния стадион „Васил Левски" в края на август.

Собственикът на клуба Кирил Домусчиев заплаши, че ще спре да се занимава с български футбол и ще премести инвестициите си в друга държава, ако отборът му не домакинства на Националния стадион.

От организаторите на концерта на Роджър Уотърс - „София мюзик ентърпрайсис", пък обявиха, че са наели стадиона още от края на 2012 г. и припомниха, че УЕФА разрешава смяна на домакинството. Оттам увериха, че при всички случаи концертът ще се състои.

Независимо каква дата за домакинство ще отреди жребият за плейофния квалификационен кръг, "Лудогорец" ще приеме двубоя на Националния стадион "Васил Левски", обяви спортният министър Мариана Георгиева.

Концертът „Стената" на Роджър Уотърс ще се проведе на 30 август, а реваншите в последния квалификационен кръг - на 27 и 28 август.

Стадионът е ангажиран за музикалното събитие още от миналата година, разказа пред Дарик Иван Несторов от „София мюзик ентърпрайсис". Той припомни, че УЕФА неведнъж е решавала подобни казуси, като се е сменяло домакинството на даден отбор заради концерти на Мадона и Роби Уилямс: „УЕФА го разрешава това нещо, но това е въпрос на преговори и желание от страна на клуба".

Несторов добави, че до този момент не са разговаряли с „Лудогорец", защото са искали първо да видят какъв ще е жребият.

Той подчерта, че до този момент са продадени над 20 000 билета. Теоретично имало възможност концертът да се проведе на друго място, но било много трудно, а и не се знаело дали артистът ще приеме.

„Коментирахме, че дори да има мач на 27 или 28 август - няма как да се построи подобно съоръжение за два дни. Не мога да кажа колко човека ще бъдат на стадиона за мача, но със сигурност няма да са над 20 000. Не омаловажавам спорта по никакъв начин. Това е безспорен успех на български тим, но аз мисля, че всичко може да се реши без проблеми", каза още Иван Несторов.

"Националният стадион е единственото спортно съоръжение, лицензирано от УЕФА за футболни турнири, затова на него ще се играе футбол. Искам да успокоя хилядите български фенове от София, Разград, Пловдив, Бургас, че ще могат да гледат на живо домакинския мач на "Лудогорец", както ще определи жребият на турнира", пише в прессъобщения до медиите спортния министър Мариана Георгиева.

От пресцентъра на министерството заявиха пред Дарик, че тя в момента е в отпуск и не дава изявления.

От „София мюзик ентърпрайсис" подчертаха, че ако домакинството на „Лудогорец" съвпадне с концерта на Роджър Уотърс, ще търсят среща с Кирил Домусчиев за цивилизовано разрешаване на казуса.

Жребият за плейофите ще се тегли в петък. Съперникът на "Лудогорец" ще бъде измежду "Базел", "Селтик", "Стяуа" (Букурещ), "Виктория" (Пилзен) и "Динамо" (Загреб).