Умни камери ловят средна скорост на колите
Умни камери ловят средна скорост на колите / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Камери, които сами изчисляват средната скорост на автомобилите, ще бъдат монтирани по магистралите, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Такива камери се слагат за първи път в България.

„Камерите засега са две и до дни ще заработят пробно в участък на магистрала „Люлин”, потвърди пред „Труд” комисар Алекси Стратитев, зам.-шеф на „Охранителна полиция”. Той уточни, че по данните от тези камери няма да бъдат налагани глоби, тъй като след експерименталния период устройствата трябва да получат сертификати от Института по метрология.

Системата от камери за определяне на средната скорост се прилага вече в доста европейски страни, но в България ще бъде използвана за първи път по магистрали и еднопосочни пътища, каза Стратиев. Двете устройства се монтират на точно определено разстояние едно от друго. Първата камера снима поред всеки от преминаващите автомобили в определен час, минута и секунда и изпраща информацията към втората. Когато автомобилът попадне в обектива на втората камера компютър изчислява с каква скорост е била измината фиксираната отсечка. Това става за части от секундата. Ако разрешената скорост е 80 км/ч, а автомобилът премине със 100 км/ч по изображенията от двете устройства, поставени в началото и края на участъка, се изготвя електронен фиш.

Двете камери се поставят на отстояние от няколкостотин метра до няколко километра. В отсечката помежду им не трябва да има паркинг, бензиностанция или ханче. В чужбина по този метод се снимат колите при минаване по мостове и през тунели. А и цената има значение - две камери са 10-15 пъти по-евтини от един снимащ стационарен радар, изчисляват експертите.

В началото на 2012 г. КАТ ще монтира край София и други две камери, които ще следят за застраховка „Гражданска отговорност”. Номерът на всеки преминаващ автомобил ще бъде сниман и сравняван на секундата с базата данни за застраховките. Ако няма полица, собственикът на автомобила ще отнася солена глоба по Кодекса за застраховането - от 400 до 600 лв.

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира и промяна на максималната скорост за движението по магистралите. По думите му 140 км/ч е една абсолютно нормална за магистрала скорост. Той подкрепя промените в Закона за движение по пътищата според които, разрешената максимална скорост за движение по магистрала ще се увеличи с 10 км/ч, а движението по скоростни пътища ще може да става с до 110 км/ч.