Украйна е отказала част от военната помощ, която с решение на Народното събрание трябва да бъде пратена от България към Киев.

Това твърди “24 часа”, позовавайки се на думите на единствения депутат, който миналия петък гласува “въздържал се” за отпускането на оръжие на страната - Богомил Петков от “Продължаваме промяната”.

Решението за отпускане на оръжия на Украйна бе подкрепено от всички останали депутати от ГЕРБ, ДПС, “Демократична България”, “Промяната” и “Български възход”. Против бяха БСП и “Възраждане”.

Богомил Петков нарочно е гласувал “въздържал се”, разказа депутатът от “Промяната”. “Не се бях запознал предварително със списъка помощи, които да изпратим. Нямаше как да взема информирано решение. Запознах с нещата. На комисия по отбрана вече гласувах “за”, споразумението вече е ратифицирано, подкрепих го”, посочи той.

“Информацията за съдържанието на списъка е поверителна. Не може да издаваме класифицирана информация, но има неща, които украинската страна е отказала. Но сме им дали такива неща, че да не застрашим нашата отбрана. Даваме боеприпаси и оръжие до размера, който не нарушава нашия баланс в отбраната”, обясни Петков, който е член на парламентарната комисия по отбрана.

Във вторник сутринта за броени минути депутатите от военната комисия одобриха и на второ четене ратификацията на споразумението между нашето Министерство на отбраната и украинското за предоставянето на безвъзмездна помощ. Очаква се помощта да мине през окончателното одобрение на НС още тази седмица. След края на заседанието на комисията военният министър Димитър Стоянов отново подчерта, че отпускането на оръжие няма да накърни способностите на армията ни.

“След ратификацията в НС има още една крачка - президентът Румен Радев трябва да издаде указ, който да потвърди законопроекта за ратифициране на споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна. Докато не излезе в “Държавен вестник”, няма как да предоставим исканата техника”, обясни министърът.