Удостоверенията на МВР за медиците не доказвали уседналост
Удостоверенията на МВР за медиците не доказвали уседналост / netinfo

Издадените от МВР документи за петте медицински сестри в Либия и д-р Здравко Георгиев нямат отношения към законовите условия за уседналост и не доказват, че шестимата отговарят на тях. Това стана ясно от думите на и. д. началник-отдел на Дирекция „Български документи за самоличност” в МВР Мария Костадинова.

В предаването „Денят” на Дарик радио Костадинова коментира представените днес пред ВАС документи, които според адвокатите на „Ред, законност и справедливост” показвали, че медиците ни отговаряли на законовото условие за уседналост. В четвъртък ВАС ще оповести своето решение по жалбата на Яне Янев.

Думичка няма в тези удостоверения, които са издадени, в потвърждение на това, каза Мария Костадинова на въпрос дали издадените от МВР документи доказват уседналост в България на шестимата медици в Либия. Тези данни имат удостоверителен характер, поясни Костадинова. Тя добави, че законова компетенция по данните за гражданската регистрация имат общинските служби и Главна дирекция ГРАО. Ние просто удостоверяваме какви данни има записани в системата „Български документи за самоличност”, коментира още и.д. началник-отдел в Дирекция „Български документи за самоличност”.

Марияна Костадинова поясни, че документите са издадени на адвокат Шейтанов в уверение на това, че в автоматизирана информационна система „Български документи за самоличност” за шестимата и за всеки от тях поотделно има данни за обявен настоящ адрес и също данни за издадените документи за самоличност. „Ежедневно и ежеседмично получаваме данни във връзка с гражданската регистрация на лицата и съответно актуализираме данните в информационна система „Български документи за самоличност” с оглед законово и правилно издаване на документите за самоличност, поясни функцията на подобни документи Костадинова.

И.д. началникът на дирекцията допусна, че данните за адресната регистрация на петте сестри и д-р Георгиев не са били актуализирани през последните години. Запитана дали това е пропуск от страна на българските институции Мария Костадинова обясни, че по принцип е задължение на самия гражданин да си подаде заявление за актуализиране на настоящия и постоянния адрес, ако те са променени.

Според нея няма опасност да се влезе в законово противоречие и наличието на данни за адресната регистрация у нас на петте сестри и д-р Здравко Георгиев да бъде прието като пребиваване в страната. Освен това в тези удостоверителни документи въобще не са поискани данни за пътувания на лицата, което би показало, че те са напуснали България преди еди колко си години, допълни Костадинова.

И в молбата от господин Шейтанов е написано да бъде издадено удостоверение, от което да са видни трите имена, ЕГН, адресната регистрация, вид и номер на последно удостоверение за самоличност - нищо повече, обясниха от дирекция „Български документи за самоличност”.

Цялото интервю с Мария Костадинова чуйте в звуковия файл