Учителите са прави да недоволстват, смята Вълчев
Учителите са прави да недоволстват, смята Вълчев / netinfo

Прави са хората да недоволстват и да поставят по-остро въпроса за учителските заплати. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев след церемонията по отбелязване на празника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека. Той обаче бе категоричен, че точно 24 май не е най-подходящият момент за това.

Въпросът с учителските заплати ще се решава между празниците през цялата година, допълни Вълчев. По думите му това е въпрос, който трябва да се реши от цялото правителство, а не само от министъра на образованието. Аз по-скоро съм на страната на учителите, искащи по-високи заплати, защото брутната учителска заплата е 404 лв., каза министър Даниел Вълчев.

По повод новостите в образованието от следващата учебна година, образователният министър каза: Предстоят първите задължителни държавни зрелостни изпити. Второто нещо, което ми се иска да кажа, това е, че през тази кандидат-студентска кампания местата за студенти, които Министерският съвет ще одобри, ще бъдат по наши изчисления между 5000 и 8000 повече от желаещите да ги заемат – нещо, което означава, че ще има една, поне според мен, здравословна конкуренция между висшите училища да намерят студенти и това от своя страна вероятно ще доведе до последицата, че още през следващата кандидат-студентска кампания повечето университети, според мен поне, ще премахнат кандидат-студентския изпит. Така че матурата не е нещо самоцелно.

Тази година за първи път ще започнем да оправяме спортните площадки, спортните салони. На второ място има средства за онези училища, които искат да си възстановят ритуалите, да въвеждат униформи. И на трето място – извънкласните и извънучилищни дейности – просто казано, всяко училище, което иска да си има духов оркестър или театрална група, или кръжок по физика, или каквото си реши, има възможност и те вече кандидатстваха, тъй като срокът изтече, да получат средства.