Учителите – параван за вдигане заплатите на властта в Пловдив
Учителите – параван за вдигане заплатите на властта в Пловдив / netinfo

50-процентно увеличение на месечните си възнаграждения гласуваха пловдивските общински съветници, като използваха за параван работещите на минимална заплата в сферата на образованието.

Със задна дата от 1 януари съветниците ще получават по 120, вместо 80 лева за участие в една комисия. Повечето от тях са членове на две, а някои – и на три комисии, което означава, че само доплащането на разликите за изминалите 5 месеца ще струва на данъкоплатците над 10 000 лева.

Това е втори опит на общинските съветници да си вдигнат заплатите, маскирайки точката в дневния ред с други предложения, касаещи социални дейности. Предишното драстично увеличение те отмениха с аргумент, че са били подведени.

Само трима обаче гласуваха „против”, 29 бяха „за”, а 11 се въздържаха. Гласуването стана в присъствието на шофьорите от „Градски транспорт”, които очакват отпускането на безлихвен заем от общината, с който да бъдат изплатени част от дължимите им осем заплати. Те определиха поведението на съветниците като цинизъм.

Взаимни обвинения в гьонсуратлък и лицемерие си размениха съветници отляво и отдясно. Съветниците от левицата ще даряват всеки месец разликата от увеличението на някоя от образователните институции в града, обяви председателят на групата Николай Радев, който използва обръщението „НЕуважаеми колеги”. Той гласува „против” вдигането на заплатите, но повечето му съпартийци се въздържаха.

Това е политическо лицемерие и политически PR, реагира Светлана Грозданова от ОДС. Тя заяви, че юристите на БСП само са симулирали изненада от вдигането на парите, макар като членове на правната комисия отлично да са знаели същността на предложението.

Други новини от Пловдив