Учители от Сандански започнаха гладна стачка
Учители от Сандански започнаха гладна стачка / Снимка: Sofia Photo Agency, Kaмелия Атанасова

Гладна стачка започнаха две учителки от Сандански. Техни колеги от Етрополе, Димитровград и София са готови да ги последват. Това съобщиха от трите учителски синдиката. По техни данни 79 процента от училищата и детските градини стачкуваха ефективно днес, докато според образователното министерство само 39 на сто от учебните заведения у нас са стачкували.

В момента председателите на трите учителски синдиката са на среща с представители на парламентарната комисия по образование по покана на нейния председател Лютви Местан.

Нови 21 училища и 5 детски градини в Хасково са се включили от днес в ефективната стачка, в София – 17, а в Плевен 13 учебни заведения са се присъединили към колегите си. Във Варна броят на стачкуващите учители вече е 2 621.

От синдикатите съобщиха за сигнали за упражнен натиск спрямо стачкуващите учители. В Габрово регионалният инспекторат е изисквал по 3 пъти на ден поименни справки за учителите.

В столицата в гимназия „Св. Методий” в квартал Борово в часовете на протестиращите учители се изпращали като заместници нестачкуващи учители, което е противозаконно.

В четвъртък следобед в София синдикатите организират протестен митинг, в който се очаква да се включат над 800 преподаватели от столицата и близките градове.

Синдикатите настояват за 100-процентно увеличение на учителските заплати до първи юли 2008-ма година. Предложението на правителството е за 30 на сто повишение на възнагражденията.