Учители от 6 града готови да подадат оставките си
Учители от 6 града готови да подадат оставките си / снимка: Sofia Photo Agency

В писма до посланиците на страните членки на Европейския съюз в България синдикатите поискаха помощ за хранителни продукти, стоки от първа необходимост и лекарства, за да „оцелеят в трудния зимен период”. Писмата до посланиците съдържат и молба за упражняване на влияние върху българското правителство.

Учителите от 6 български града – Варна, Враца, Добрич, Ямбол, Русе и Перник са готови да подадат колективно оставките си, съобщиха от КНСБ.

Нов проект за стачно споразумение предложиха синдикатите. Той е от 18 точки. В него се настоява за не по-малко от 4,7% от БВП през 2008 година да бъде отделен за образование. Синдикатите искат средната брутна работна заплата от 1 ноември тази година да стане 450 лева, а възнагражденията на персонала в средното образование да станат 650 лева до юли следващата година.

Издръжката за един ученик през 2008 година да е не по-малко от 1151 лева, въвеждане на минимални и максимални размери на основната месечна работна заплата по категории и въвеждането на диференцирано заплащане, са записани като текстове в проекта за споразумение.

Трите синдиката в образованието искат още въвеждане на делегирани бюджети. При изработката им директорите да се консултират с педагогическите съвети, училищните синдикати и настоятелства и да се отчитат пред същите на всеки три месеца.

Около 200 милиона лева са необходими, за да се увеличат заплатите в системата на средното образование, ако се изпълнят исканията на синдикатите за 650 лева средна брутна заплата в сектора, обяви вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев.

Според офертата на правителството стартовата заплата за млад учител ще бъде 450 лева, а най-добрите преподаватели ще получават над 800 лева.

Със сигурност ще бъдат съкратени ваканциите на учениците дори и днес да приключи учителската стачка, за да се навакса пропуснатото учебно съдържание, съобщиха от Министерството на образованието и науката. По данни на ведомството с днешна дата стачкуват малко повече от 47 процента от училищата и детските градини в страната. Според същата справка най-много са стачкуващите в София-град – повече от 81 процента, а най-малко в Монтана – едва 11 на сто.

В сградата на Министерството на образованието и науката се провеждат поредните преговори със синдикатите.