Училищата в Търговищко в грипна ваканция от утре, в Перник - до 4 февруари
Училищата в Търговищко в грипна ваканция от утре, в Перник - до 4 февруари / Sofia Photo Agency

От утре до 8 февруари учениците в Търговищко излизат в грипна ваканция, а ваканцията в Пернишко се удължава до 4 февруари. В Силистренско седем училища и всички детски градини в общините Дулово и Главиница излизат в грипна ваканция.

В първия ден след кратката срочна ваканция се е оказало, че в Търговищко има завишаване на заболеваемостта. Към момента тя е около 200 на 10 000 души. Остават в сила разпоредените вече противоепидемични мерки в лечебните заведения за извънболнично и болнично медицинско обслужване. Преустановени са плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Временно са прекратени плановите оперативни интервенции и свижданията в стационарните отделения на лечебните заведения за болнична медицинска помощ в област Търговище.

От днес е удължена грипната ваканция в Пернишкия регион. При направеното преброяване на учениците в класовете от първата и втората учебна смяна е установено, че половината от децата липсват. През четвъртата седмица на януари заболяемостта от грип и ОРЗ в Пернишко е 316 случаи на 10 000 души население, срещу 326 за предходната седмица, сочат данните от РИОКОЗ. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14 години - 1145,7 болни на 10 000 души. Във връзка с усложнената епидемична обстановка още вчера от здравната инспекция направиха предложение до образователния инспекторат в Перник да се отложат учебните занятия във всички учебни заведения на територията на Пернишка област, като ваканцията да бъде удължена до 4 февруари включително.

В Силистренско до края на седмицата вкъщи ще останат учениците от двете средни училища в град Дулово, основните училища в селата Секулово, Брадвари и Проф. Иширково, селскостопанската гимназия в село Средище и Езиковата гимназия в Силистра. Те са разпуснати заради близо 30 на сто заболеваемост от вирусни инфекции и по предписание на РИОКОЗ-Силистра. За цял месец затваря детската градина в ситовското село Попина. 169 на 10 хиляди души в Силистренска област са болни от грип, съобщи д-р Теодора Начева от дирекцията за надзор на заразните болести. Данните са осреднени и са за миналата седмица. Според специалистите заболеваемостта е висока, но не е епидемична. В учебните, детските и здравните заведения, които работят, са въведени ограничителни мерки срещу разпространението на грипния вирус.