Ученички намериха портфейл с 1400 лева и го върнаха на собственика
Ученички намериха портфейл с 1400 лева и го върнаха на собственика / ThinkStock/Getty Images

Седмокласнички от Пловдив откриха голяма сума пари и я върнаха на собственичката й, съобщава Dnes.bg.

В навечерието на Великден 14-годишните Мартина и Марина откриват портфейл със сумата от 1400 лева и започват да издирват собственика му. Огледали около района на хипермаркета в район "Тракия" за озъртащи се хора, но не видели такива. После решили да го предадат в районното управление, а по-късно започнали да издирват сами притежателя на сумата чрез социалните мрежи.

Деца намериха портфейл с 200 лв. и го върнаха

"Много пъти сме губили вещи и портфейли и хора са ни ги връщали. Искахме за Великденските празници жената да има пари, за да си купи необходимото. Знаем, че когато правиш добро, то се връща", разказаха Мартина и Марина.

Момичетата първоначално не са обявили какъв е размерът на сумата.

Притежателката на портфейла Марияна Колева обаче обяснила подробно за бележката с името й и броя на банкнотите. Така родителите на момичетата се убедили, че тя е собственичката на сумата.

По-късно децата се срещнали с нея. Жената работила в продължение на три месеца на две места като готвачка и шивачка, за да събере сумата, която й платили преди Великден.

Трима ученици от Стара Загора върнаха портмоне с над 4500 евро

"Бях много отчаяна, работих няколко месеца за тези пари и съм безкрайно благодарна на тези момичета", разказва Марияна Колева.

След кратък разпит в полицейското управление, жената получи намерената от ученичките сума.

"Бъдете живи и здрави, много съм ви благодарна", заяви през сълзи жената.

Седмокласничките, които учат в различни училища в Пловдив, вече имат своите мечти. Мартина иска да стане лекоатлет като Тезджан Наимова, а Марина иска да следва за юрист.