Ученическо шествие по улиците на София
Ученическо шествие по улиците на София / netinfo

С празнично ученическо шествие от духови оркестри и мажоретни състави ще бъде отбелязан в София 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Президентът Георги Първанов, вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и министърът на културата Стефан Данаилов ще се включат в шествието, в което ще участват над 1000 ученици от цялата страна. То ще тръгне в 10.00 часа от НДК и ще премине по булевардите "Витоша", "Дондуков", "Цар Освободител", "Васил Левски".

Пред Националната художествена галерия ученическият духов оркестър и мажоретният състав на Първа английска езикова гимназия в София ще направят кратка музикална демонстрация. Шествието, организирано от Министерството на образованието и науката и Столичната община, ще завърши в 11.00 часа пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

На тържеството пред паметника на Светите братя равноапостоли и съпокровители на Европа министърът на културата Стефан Данаилов ще произнесе празнично слово за 24 май.