Учени искат в училище да се изучава предмет „Гражданско образование”
Учени искат в училище да се изучава предмет „Гражданско образование” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa

В училище да се изучава отделен предмет „Гражданско образование”, който да образова младите хора за техните граждански права и задължения, както и за  политическата и икономическа ситуация в страна ни, поискаха от Съюза на учените в България (СУБ).

Сегашните зрелостници на 18-19 години се оказват неподготвени за живота, защото нямат никаква политическа, икономическа, социална и трудова култура, отбеляза доц. Георги Якимов от селекция „История” към СУБ. По думите му бягството на младите хора от обществения  и политическия живот се дължи на незнание, а един самостоятелен учебен предмет като „Гражданско образование” ще им помогне да развият практически и дискусионни умения по теми, които ще ги засягат цял живот.

Доц.Якимов посочи, че предметът „Гражданско образование” присъства в учебните планове на много европейски страни, а в миналото е било традиция да се изучава и у нас. Всеки човек трябва да се учи да бъде добър гражданин още от началното си образование, за да може да си изгради една гражданска култура, която да му помага в живота, коментира доц. Якимов.

От Съюза на учените в България изразиха надежда, че Министерството на образованието, младежта и науката ще въведе задължителното гражданско образование в учебните програми, дори и един час седмично.