Учен от БАН: Ако се спре дотук, то оставката на Игнатов е маневра
Учен от БАН: Ако се спре дотук, то оставката на Игнатов е маневра / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Учен от БАН: Ако се спре дотук, то оставката на Игнатов е маневра
60863
Учен от БАН: Ако се спре дотук, то оставката на Игнатов е маневра
  • Учен от БАН: Ако се спре дотук, то оставката на Игнатов е маневра

Оставката на образователният министър не би била нищо повече от една маневра, ако всичко спре дотук и не се потърси отговорност за откраднатите пари от проектите във фонд „Научни изследвания". Това каза пред Дарик проф. Лъчезар Аврамов от БАН, който в началото на януари сезира главния прокурор за злоупотреби със средства от фонда.

Според него трябва да се анулират резултатите от конкурса, проектите да се преведат на английски език и международни рецензенти да ги оценят наново, а през това време държавата да заведе финансови искове към фантомните фирми, получили пари за научни изследвания.

„Политическата отговорност да кажем, че е поета и да кажем, че ние сме удовлетворени. Обаче основният проблем не е решен. Основният проблем е финансовата кражба, кражбата на значителни средства. И още по-големият проблем е разбиването на системата на изследователската дейност в страната. Всъщност на този министър това дори не му е основният грях. Това е една дребна кражба. Основният грах на този министър е, че в продължение на целия си мандат той работи целенасочено, активно и след като беше информиран, предупреждаван по различни начини, за разбиване на изследователската структура. Ако така завършат нещата, това означава политически ход за замазване на нещата, като, разбира се, някаква изкупителна жертва там ще има", каза проф. Аврамов.

И допълни, че той и негов колега са сезирали прокуратурата за извършени престъпления и няма да оттеглят сигнала. Освен това ще настояват да се сложи в ред всичко това, което се нарича система на научни изследвания в страната.

„Министър-председателят действа в собствения си стил. Не за първи път се решават по такъв начин проблемите. В случая се намира някакво разумно решение, но това създава куп проблеми", каза ученият. Той обясни, че държавните и публични средства, които за предназначени за научни изследвания, вече до голяма степен са опропастени до голяма степен, защото по незаконен път според него са били преведени по сметките на псевдобенефицииенти и те са ги похарчили. Вероятността те да се възстановят проф. Аврамов смята, че е ограничена от всякаква гледна точка.